pesanan

untuk pembaca (kalau ada),
Ahmad tak hebat menaip dan menulis.
Ahmad optimis dengan hidup yang menarik,bagi dia,yang mungkin berbeza pada orang lain.


sincerely,Ahmad

p/s:yes,I am a dreamer.

Thursday, 17 May 2012

Istimewa, ibrah dari Taare Zameen Par.

Mereka istimewa, kita istimewa, semua istimewa.


Ahmad baru selesai menonton semula cerita menarik dan penuh mesej keluaran dunia bollywood, 'Taare Zameen Par'. Filem yang dibintangi dan dihasilkan pelakon terkenal Aamir Khan ditemani adik 'Ishaan' atau Darsheel Safary (nama sebenar). Ahmad tak berminat nak buat review atau sinopsis untuk filem hebat ni. Boleh tonton sendiri.

Taare Zameen Par, antara filem berkualiti hasil dari Hindutan.


Cuma Ahmad nak cakap, yang Ahmad dapat satu mesej jelas, tiada siapa yang tidak normal, tiada siapa yang cacat, tiada siapa yang malang, cuma Tuhan cipta kita dengan penuh keistimewaan dalam rahsia. Lihat Ishaan, dia ada penyakit, oh silap, dia ada kelebihan menghadapi disleksia, tapi dia istimewa. Tak percaya? boleh tengok balik filem tu. tak rugi. :)

Einstein dikatakan menghidap Sindrom Asperger.


Ahmad sendiri punya ahli keluarga yang istimewa, yang Tuhan hadiahkan dia keistimewaan punyai penyakit Down Syndrom. Tapi Ahmad tak nampak itu satu kekurangan mahupun kecacatan mahupun kurang normal. Ahmad anggap, dia istimewa, dan pastinya, Tuhan janjikan syurga buat dia. InsyaAllah.


Contoh orang yang diberi keistimewaan menghadapi Down syndrome.
Tuhan Maha Esa berfirman; 

لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ فِي أَحْسَنِ تَقْوِيمٍ
"Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya. [95,4]


Jadinya, sesiapa pun, termasuk mereka yang Tuhan anugerahkan keistimewaan seperti Disleksia, Down Sindrom, Autisma dan Sindrom Asperger adalah makhluk yang Tuhan ciptakan sebaik-baiknya, dalam rahsia. Benarlah, Tuhan bekerja penuh rahsia.


Mohon kita doakan untuk kita semua agar Tuhan tak berhenti limpahkan keistimewaan pada kita. Salam istimewa. :)3 comments:

 1. Rasanya ada satu lagi ibrah yang lagi besar,iaitu peranan murabbi yang tak kenal lelah bertaaruf dgn Ishaan, sehinggalah Ishaan berjaya menjadi seorang yang 'baru'!

  ReplyDelete
 2. mmg bkualiti...

  ReplyDelete
 3. antare cter yg tiptop...
  ade isi...
  ulang2 pn xboring...
  terlagi lagi...
  same cm 3idiot

  ReplyDelete